Foto: Ivo Felder (Kuijpers) en Tim Rams (Mijnwater)
Water in mijngangen als opslag voor warmte en koude
Mijnwater verwarmt en koelt gebouwen op meest duurzame manier
Ongeveer 20 jaar geleden startte de gemeente Heerlen met het ‘Mijnwater project’: een écht duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen van gebouwen en woningen. Inmiddels is Mijnwater uitgegroeid tot een volwassen bedrijf met ruim 30 medewerkers.
Bij het realisatiebedrijf van Mijnwater houden we ons bezig met het ontwerp en de realisatie van alle projecten die nodig zijn voor de instandhouding en uitbreiding van ons warmte- en koude uitwisselingsnetwerk. Door de jaren heen heeft Kuijpers diverse installaties voor ons gebouwd en sinds 2024 verzorgen ze ook het onderhoud.
De samenwerking met de mensen van Kuijpers verloopt als één team. We komen allemaal uit de regio. We spreken dezelfde taal. Op het gebied van duurzaamheid, maar ook de letterlijke taal: Limburgs. Dat creëert extra verbinding. Het feit dat we dezelfde missie hebben, versterkt elkaar.
De toegevoegde waarde van Kuijpers zit hem vooral ook in de jarenlange ervaring, waardoor ze ons goed kunnen helpen in de door-ontwikkeling van ons systeem. Veiligheid, kwaliteit en efficiency staan voorop.
Het Mijnwater-systeem is innovatief. Zowel nationaal als internationaal is er veel interesse in het concept. Maar de uitrol ervan gaat niet over een nacht ijs. Hier komt erg veel bij kijken. Samenwerkingspartners die er echt voor gaan zijn essentieel!
Innovatieve regionale energieoplossing
Mijn opa was mijnwerker in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen. Ik ben echt een kind van de regio en altijd geïnteresseerd geweest in dit stukje lokale geschiedenis. Toen ik vrijwilliger was in het Mijnmuseum, jaren geleden, raakte ik daar eens in gesprek met een engineer van Mijnwater. Zo ontstond ons eerste contact. Inmiddels werken we al jaren samen aan duurzame oplossingen.
Kuijpers draagt bij aan de regionale energieoplossingen van Mijnwater. Het grondwater in oude mijngangen wordt in Heerlen gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Met hulp van een leidingnet – waarop klanten zijn aangesloten – en energiecentrales wisselen aangesloten gebouwen koude en warmte uit. Bij de productie van koude voor bijvoorbeeld de versafdeling van een supermarkt komt warmte vrij. Daarmee kunnen de appartementen erboven verwarmd worden. Het water uit de mijnen wordt gebruikt om energie te bufferen. Alleen in hele koude of warme periodes hoeven we die aan te spreken.
Momenteel bereidt Mijnwater de uitrol voor in Kerkrade. Om daar over een paar jaar energie te kunnen leveren, worden nu de eerste stappen gezet. Ook door Kuijpers: bij bestaande klanten vertel ik over de toekomstplannen van Mijnwater. Bij drie van hen zijn inmiddels de installaties voorbereid op een mogelijke aansluiting op het Mijnwatersysteem.
Als ik in mijn vrije tijd door Heerlen aan het hardlopen ben, kom ik langs drie of vier energiecentrales van Mijnwater en dan voel ik me trots. Dat zou opa ook zijn. Voor mij is het heel veel waard dat ons tegenwoordige werk een groene draai heeft kunnen geven aan de grijze (maar trotse) mijnhistorie.